Ielogoties ar Facebook pasi
Vērsis clock Šodien ir 24. Aprīlis 20:49:08


Kleoo monētas Kleoo monētas Apmeklētāji online Apmeklētāji online Jubilāres!!! Jubilāres!!!
Kleoo E-VEIKALS

FORUMS BLOGS
LAT   RUS

Mans blogs
Pievienot blogu
Neizlasītās tēmas

Jan 19 2012
Izdrukāt rakstu Izdrukāt bez bildēm Komentāri[6]

Latvijā bērniem doti vārdi Gonorata, Staļina, Žikivators un Galaktions


Gadās, ka pēc atgriešanās no Dzemdību nama vecāki metas uz Rīgas dzimtsarakstu nodaļu ar prasību mainīt bērnam vārdu, ko paši tikko kā izvēlējušies un reģistrējuši. «Tādu gadījumu ir salīdzinoši daudz,» saka Rīgas dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Viktorija Paņko un konstatē, ka vecāku izturēšanās ir vieglprātīga.

Nomainīt bērna vārdu nebūt nav vienkārši – jāiesniedz vismaz divi dokumenti, kas apliecina, ka bērnu sauc citā vārdā, nekā reģistrēts. Taču kā to pierādīt, ja mazulis neiet bērnudārzā? Arī ģimenes ārsts receptē un slimības vēsturē rakstīs reģistrēto vārdu, nevis ģimenē doto neoficiālo. Lai pats bērns drīkstētu rakstīt iesniegumu par personvārda maiņu, viņam jāsagaida 15 gadu vecums. «Igauņiem ir reģistrs ar visu valstu tradicionālajiem personvārdiem. Piemēram, kāds Anglijas pilsonis jau pusgadu pārsūdz lēmumu, ar kuru viņam Igaunijā ir liegts bērnam dot specifisku vārdu, kas nav raksturīgs Anglijai. Igaunijā ir speciāla tieslietu ministra vadīta komisija, kas izvērtē šādus vecāku iesniegumus un atļauj vai neļauj vārdu reģistrēt,» stāsta V. Paņko. Latvijā toties vecāki izlēmuši ielikt, piemēram, tādu vārdu kā Ampadists, Honorata vai Gonorata.

Latvieši ir spējīgi radīt arī milzumdaudz personvārdu deminutīvā, kas attiecīgā vecumā skan dīvaini. Pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem, mums ir Vitālīte, Zentiņa, Zidrīte, Žanīte, Agrītis, divas Lavīzītes, Latvītes, Brīvītes, Gaismītes un Trautiņas, trīs Vairītes, Spārītes, Saulstarītes, četras Zīlītes, Smaidītes, Ārītes un tikpat daudz Vilnīšu, piecas Zvaigznītes, deviņas Steidzītes un Bitītes.

Latvijā reģistrētas arī trīs Šarlotes Lotes un četras Ritas Vitas, kur abiem dubultvārdiem vārdadiena ir vienā datumā – attiecīgi 5. un 28. novembrī. Daži dubultvārdi ir fonētiski ļoti līdzīgi (Mārtiņš Mārcis, Māra Mārīte, Viktorija Vika), bet citi ir ļoti atšķirīgi (Jānis Patriks, Mārtiņš Ričards, Morgana Iluta, Žiljēns Ģirts, Žižī Rita) vai ar savdabīgu nozīmi (Rūta Gaida, Skaidrīte Maiga, Gaida Anita, Ilga Jautrīte, Inese Steiga, Gaida Skaidrīte, Imants Ziedonis). Samaksājot valsts nodevu – trīs latus, nereti bērni izvēlas atteikties no otrā vārda, ja tas traucē.

***

VECĀKU IZVĒLĒTIE VĀRDI

Iekavās norādīts, cik cilvēkiem Latvijā vārds ir oficiāli reģistrēts

Adverts (1), Entonī (1), Fricis Krustiņš (1), Itālijs (1), Latis Miķelis (1), Timotē Tjoma (1), Žikivators (1), Atoms (2), Atstars (2), Batja (2), Bonaventūra (2), Gonoreta (2), Laimstars (2), Avtonoms (3), Emerantina (3), Iluminata (3), Kajetons (4), Līgotnis (4), Ostins (5), Tamirlans (5), Honorata (5), Fortunata (5), Gatiņš (5), Galaktions (6), Turaids (6), Skolastika (8), Fausta (8), Ihtiandrs (10), Stalina (10), Zigeta (10), Agota (10), Jautris (11), Tamerlans (11), Hortenzija (13), Tofiks (13), Mistridija (14), Sholastika (16), Laimutis (17), Staļina (24), Gonorata (26).

Avots: PMLP

Populārākie vārdi Rīgā 2010. gadā: Anastasija, Katrīna, Viktorija, Roberts, Gustavs, Martins, Arturs.

Avots: Rīgas dzimtsarakstu nodaļa


Ielādēja:Lietotājs offline Criss Tiina
Vidējais vērtējums:


Daudzums


IZDZĒSIET ŠO PROFILU
Lietotājs offline sievieteVēzis
Šī funkcija ir pieejama tikai reģistrētiem lietotājiem!!! Šī funkcija ir pieejama tikai reģistrētiem lietotājiem!!! Šī funkcija ir pieejama tikai reģistrētiem lietotājiem!!! Šī funkcija ir pieejama tikai reģistrētiem lietotājiem!!! (16)
[21.01.2012 - 00:06]
Citāta: spiiguliite
reizēm tiešām aizvainojošos vārdus

Nujā, bērnības trauma no tā, ka citi bērni apsmies, gandrīz garantēta.

KLEOO - IZDZĒSIET TAČU ŠO PROFILU VIENREIZ!


spiiguliite
Lietotājs offline sievieteZivis
Šī funkcija ir pieejama tikai reģistrētiem lietotājiem!!! Šī funkcija ir pieejama tikai reģistrētiem lietotājiem!!! Šī funkcija ir pieejama tikai reģistrētiem lietotājiem!!! Šī funkcija ir pieejama tikai reģistrētiem lietotājiem!!!
[20.01.2012 - 14:37]
reizēm tiešām nesaprotu tos vecākus kas bērniem dod dīvainos un reizēm tiešām aizvainojošos vārdus, citreiz tiešām šķiet ka ar galvu kaut kas nav kārtībā  (stupid)

Citāta: kristjiks
Te ir vairāki vārdi, kas man liekas pilnīgi normāli

Te tiešām vārdi nav vēl paši trakākie, arī man ir amrekiņānu vārdi kas patīk, un kurus iespējams došu saviem bērniem  (hehey)


IZDZĒSIET ŠO PROFILU
Lietotājs offline sievieteVēzis
Šī funkcija ir pieejama tikai reģistrētiem lietotājiem!!! Šī funkcija ir pieejama tikai reģistrētiem lietotājiem!!! Šī funkcija ir pieejama tikai reģistrētiem lietotājiem!!! Šī funkcija ir pieejama tikai reģistrētiem lietotājiem!!! (16)
[19.01.2012 - 23:47]
Kā nu kuri vārdi. Daži šķiet ok, pat, ja neparasti (piemēram, Bitīte - kāpēc gan nē, tāds latvisks un jauks vārds), bet nu tiešām nedomāju, ka ir prātīgi ielikt bērnam vārdu, kas izraisa... ne tās labākās asociācijas.

KLEOO - IZDZĒSIET TAČU ŠO PROFILU VIENREIZ!


kristjiks
Lietotājs offline sievieteDvīņi
Šī funkcija ir pieejama tikai reģistrētiem lietotājiem!!! Šī funkcija ir pieejama tikai reģistrētiem lietotājiem!!! Šī funkcija ir pieejama tikai reģistrētiem lietotājiem!!! Šī funkcija ir pieejama tikai reģistrētiem lietotājiem!!! (38)
[19.01.2012 - 16:17]
Šo rakstu jau kaut kur redzēju.
Te ir vairāki vārdi, kas man liekas pilnīgi normāli, jo ne jau visi grib savam sīcim likt Līgas un Jāņus. Man nešķiet dīvaini vārdi, kas ir populārāki ārzemēs, īpaši, ja latviešu valodā tie nesakan slikti. 
Ļoti subjektīvs raksts.

Nav nepareizu atbilžu. Ir tikai nepareizie jautājumi!


olimpija
Lietotājs offline sievieteSkorpionsIr sameklēta otra pusīteEsmu laimīga māte
Šī funkcija ir pieejama tikai reģistrētiem lietotājiem!!! Šī funkcija ir pieejama tikai reģistrētiem lietotājiem!!! Šī funkcija ir pieejama tikai reģistrētiem lietotājiem!!! Šī funkcija ir pieejama tikai reģistrētiem lietotājiem!!! (35)
[19.01.2012 - 15:22]
Gonorata..arprats, velak citi bernu to iztulkos ka gonoreju. Katra zina tiem berniem bus jagaida ilgs laiks, lai nomainitu sos sausmigos vardus!


rutuks
Lietotājs offline sievieteDvīņiEsmu laimīga māte
Šī funkcija ir pieejama tikai reģistrētiem lietotājiem!!! Šī funkcija ir pieejama tikai reģistrētiem lietotājiem!!! Šī funkcija ir pieejama tikai reģistrētiem lietotājiem!!! Šī funkcija ir pieejama tikai reģistrētiem lietotājiem!!!
[19.01.2012 - 14:56]
Es tos jokainos vārdus neatbalstu.Var jau būt vecāki brīvdomātāji,bet bērns paaugsies un viņam dzīvot ar to vārdu!

Lapa: [1]
Pievienot komentāru
Dārgās lasītājas!!!
Lai saņemtu iespēju pievienot savus komentārus tekstiem, forumiem, receptēm, kā arī iegūt pieeju visiem Kleoo rakstiem un forumiem, piedalīties konkursos, vinnēt vērtīgas balvas, draudzēties ar citām Kleoo lasītājām un apmainīties ar jaunumiem privātā sarunā, ka arī izmantot visas Kleoo priekšrocības, Jums jābūt reģistrētam lietotājam. To jūs varat izdarīt ŠEIT.
Ja Jūs jau esat piereģistrēts lietotājs, Jums jāievada savi dati, tam speciāli paredzētā vietā.

Lietotāju galerijas


favorites Pievienot Kleoo.lv favorītos
jautras idejas svētkiem
PD-PF31 11.10 LVL PD-TS38-074R 2.80 LVL PD-OLBON18D-008-019 3.70 LVL
Galvenā lapa | Kontakti | Reklāma | DISTANCES LĪGUMS TE | Reģistrēties

Informācijas izmantošana atļauta citos portālos tikai izmantojot aktīvu saiti www.Kleoo.lv (bez rel=nofollow attributa), tieši pirms vai pēc raksta

© Marki Group, 2006-2024

Mūsu portāls izmanto sīkdatnesVairāk informācijas Piekrist